VORNIC DE NUNTI TRADITIONALE ROMANESTI (Maestru de ceremonii)

GHITA DANDU, VORNIC DE NUNTI (MAESTRU DE CEREMONII)







NUNTA LA ROMANI

VA PREZINT O NUNTA TRADITIONALA ASA CUM  ESTE ORGANIZATA DE CATRE  SUBSEMNATUL  PE VALEA BISTRITEI-JUDETUL NEAMT IN COMUNA PINGARATI !


____________________________________________________________



  OBICEIURI SI TRADITII DE IARNĂ DIN PÎNGARAŢI

Una din zonele Moldovei bogate în material folcloric specific traditiilor de iarnă, este comuna Pângăraţi din judeţul Neamt. Datorită faptului că acest lucru a fost insuficient valorificat de către factorii de decizie zonali, o parte din această frumoasă zestre s-a pierdut în timp. Încerc şi sper să reuşesc, ca în perioada următoare, prin culegerea de la sursele care mai există, să reconstitui acele minunate piese de teatru folcloric, piese care în Sărbătorile de iarnă însufleteau ograda munteanului gospodar din satele Oanţu şi Pângărăcior. In perioada Crăciunului, pe prispele caselor tradiţionale, la geamurile luminate ale acestora, răsunau şi încă mai răsună glasuri tinere de copii cântând minunate Colide originale. Alături la cealaltă casă o ceată de Irozi, costumaţi în mod deosebit, interpretează magnific piesa de teatru în faţa gospodarului, familiei sale şi musafirilor. Ajunul Anului Nou aducea şi încă mai aduce încă în bătătură mascaţi, urători, Domniţe, Capre, Ursi, Cerbi, Bandele lui Coroi, Terente, Jianu, Codreanu, Bujor, Masa Verde, Hora Mare, Hora intr-un Căluţ, Căluţii. Si cu o interpretare grozavă, fără regizori, slefuită doar prin repetiţiile care incepeau cu o lună înainte. Eu, după timpurile acelea jinduiesc ! Si dintotdeauna există o regulă : DACĂ VREI POŢI !







DESFASURATORUL UNEI NUNTI TRADITIONALE MOLDOVENESTI

Simbata. Ora 14.Vornicul ajunge la casa mirelui. Primeste o plosca cu vin pentru a cinsti invitatii. Organizeaza Obiceiul barbieritul mirelui. Primeste domnisoarele de onoare muzica si invitatii.
Primeste traditional nasii din partea mirelui. Invitatii sunt serviti cu cozonac, prajituri si vin.

Ora 15.00 Muzica canta marsul de plecare catre casa miresei.Vornicul merge in fruntea alaiului, cu strigaturi.  Mirele in spate este condus de catre domnisoarele de onoare. Nasii merg in spatele lor. Socrii cei mari alaturi.Vornicul, socrii , nasii invitatii din partea mirelui poarta in maini sticle cu vin pentru a cinsti oamenii intalniti pe traseul unde merge nunta. Mirelui i se pune in fata o galeata cu apa cu petale de trandafiri. Scoate bani din buzunar si plateste pe cei cu galeata. Este stropit cu aghiasma. Deplasarea se face pe jos daca mireasa este aproape sau cu caruta ori masina in cazul in care locatia e mai departe. Muzica canta marsul de. Pe tot parcursul traseului se striga poezii satirice.
Ora 15.30. Alaiul ajunge la casa miresei. Muzica canta marsul de primire al mirelui, socrilor mari, nasilor si invitatilor. Vornicul cheama la poarta casei care este incuiata de catre cavalerii de onoare a miresei, pe socrii cei mici. Se spune de catre vornic oratia catre socrii cei mici. Incepe o negociere pentru deschiderea portii, intre vornic care este reprezentantul mirelui si cavalerii de onoare. Pe parcursul negocierilor este prezentata mirelui o mireasa falsa. Se finalizeaza negocierile pentru scoaterea din casa a miresei adevarate. Cavalerii de onoare primesc o rasplata in bani sau in vin pentru permisiunea acordata mirelui de a vedea mireasa.
Incepind cu vornicul, care intra in fruntea alaiului, toata lumea din partea mirelui se cinsteste cu vin si se saluta cu cei din partea miresei.
Socrii si nasii intra in casa la masa miresei. Mirele si mireasa saluta invitatii. Muzica canta cantece diverse de nunta . Nasele invoaleaza mireasa. Se serveste masa pentru nasi, si socri, cavaleri si domnisoare de onoare. Restul invitatilor se servesc cu gustare rece. Vornicul serveste pe cei ramasi afara cu prajituri si vin. Totodata primeste invitatii care mai sosesc si nasii din partea miresei. Masa dureaza aproximativ o ora.

Ora 16.00.Toata lumea se ridica de la masa. Are loc datina numita Iertaciune. Socrii pregatesc 4 scune si 2 perne.Fiecare pereche de socri ia loc pe scaune cu cate o perna pe brate.
Mirele si mireasa ingenunchiaza pe un covor tesut in casa, fiecare cu capul pe perna aferenta parintilor fiecaruia. Muzica canta cantecul ,,
Ia-ti mireasa ziua buna,,. Vornicul spune cu voce tare oratia Iertaciunii.
Dupa oratie mirele si mireasa se ridica in picioare saruta mana parintilor. Mireasa se urca pe un scaun si arunca in cele patru zari un colac taiat in patru sau un cozonac. Se spune ca acei care prind colacul daca sunt necasatoriti se vor casatori, iar cei casatoriti vor face copii frumosi si vor avea belsug in casa. Se incinge hora miresei-Busuiocul . Se pun florile de nunta in ordinea : Mireasa pune floarea mirelui, socrilor, nasilor cavalerilor si domnisoarelor de onoare, fratii mirelui si a miresei. Domnisoarele de onoare la ceilalti invitati. Mirele si mireasa beau un paharel de vin jumate-jumate, dupa care mireasa sparge paharul zicand: ,,asa cum se sparge acest pahar , asa sa se duca relele din casnicia noastra,,
Ora 17.00. Muzica canta marsul de plecare. Nunta pleaca spre cununia civila care se oficiaza la Primarie. In frunte vornicul, urmat de miri, nasi si socri. Se striga diverse poezii satirice si se chiuie traditional. Mireasa este condusa de catre cavalerii de onoare iar mirele de catre domnisoarele de onoare.Toata lumea primeste o sticla cu vin pentru a cinsti oamenii pe drum. Se pregatesc gustari, prajituri si vin pentru cei care efectueaza cununia civila.

Ora 18.00-19.30 Plecarea alaiului spre biserica. La usa bisericii o galeata cu apa si petale de trandafiri puse de copii. Mirele rastoarna galeata si plateste copii. Preotul stropeste cu aghiazma nuntasii. Este efectuata ceremonia Cununiei religioase. Se ciocneste un pahar cu vin cu preotul.
Iesirea din biserica. Poze cu mirii si invitatii. Plecarea spre salonul de nunta.
Ora 19.30.-22.30. Salonul de nunta. Muzica intoneaza marsul de primire. Mirii si nuntasii sun stropiti cu aghiazma. Intra in salonul de festivitati. Se joaca hora miresei-Busuiocul , in care se prind toti nuntasii. Dupa Busuioc un cantec romantic pentru miri. Nasii aseaza lumanarile in suporturile speciale dedicate acestui scop. Vornicul primeste invitatii cu sampanie, vin si cozonac-piscoturi, anuntand muzica si mirii ori de cate ori sosesc invitatii pentru a le canta marsul de primire.
22.30.
Au sosit majoritatea nuntasilor. Se aseaza la masa.Vornicul spune cu voce tare rugaciunea Tatal nostru precum si Oratia pentru Masa. Vornicul, femeile si bucatarii servesc la mese avand grija ca fiecare nuntas sa fie multumit
Orele 00.00 Cavalerii de onoare fura mireasa care nu este inapoiata mirelui pana nu este rascumparata cu sampanie, vin, chiar si cu bani. Are loc un dans romantic al mirilor care incep primii, dupa care pot dansa si ceilalti invitati.
Orele 04.00. Incepe inchinatul. Fiecare pereche de nuntasi pregateste darul pe care il va darui mirilor. Vornicul ia o tava cu 2 paharele, mirii doua paharele, socrii vin si cadouri pentru cei care onoreaza masa cu daruri mai mari. Muzica merge cu vornicul si mirii. Se incepe cu nasii cei mari, vornicul spune glume in versuri care au menirea sa faca nuntasii sa fie mai darnici. Fiecare cadou este preluat de catre vornic care il preda miresei. Socrii cei mari si mici daruiesc cate un cadou familiilor care ofera un dar mai mare mirilor.  Este strigata cu voce tare valoarea darului oferit de nuntasi. Muzica canta la fiecare pereche care inchina cate un cantec la alegerea acestora
Orele 5.30. Inchina socrii cei mari si socrii cei mici. Dupa darul oferit mirilor,  acestia sunt felicitati. Sunt aruncati in sus de mai multe ori si prinsi numai o data. Vornicul spune cu voce tare diverse oratii pentru a lauda meritul acestora la cresterea mirilor. Muzica canta melodii speciale pentru acestia.
Orele 6.00. Are loc dezbroboditul (devoalatul miresei). Muzica canta un cantec saltat care seamana melodic cu jocul Capra. Mireasa si mirele iau loc pe un scaun, mireasa fiind in bratele mirelui. Se canta cantecul destinat barbieritului mirelui. Mireasa ia floarea din piept mirelui dupa care il saruta. Floarea este pusa la un cavaler de onoare care va defila pana la finalul nuntii cu ea dupa care o va preda mirelui. Nasele devoaleaza mireasa dupa care ii aseaza pe cap un batic.Vornicul spune oratia specifica acestui moment al nuntii. Voalul este mult pus la o domnisoara de onoare care va urma la casatorie. La finalul nuntii voalul este preda miresei. Urmeaza hora miresei-Busuiocul joc in care se prind toti invitatii. Cine danseaza mireasa are obigatia de a-i pune in decolteu o suma de bani. Cu cat suma este mai mare cu atat ai dreptul de a dansa mireasa mai mult!
07.00 Sfarsitul nuntii